La Barona – Poblat Íber

La Barona – Poblat Íber

Ruta: La Barona – Poblat Íber «Els Estrets»

Distància: 12,5 km

Desnivell:
 100 m

Participants: José Ramon, Salva i Jesús.

El punt d’inici comença en el carrer Rambla de la població de La Barona que de seguida la deixem enrere. El carrer asfaltat passa a ser una pista asfaltada que transcorre per la gran esplanada que ens portarà als Estrets.

Arriba un moment que el carrer es bifurca, nosaltres agafem la pista de l’esquerra. Arriba un moment a on la pista asfaltada es fa de terra envoltada de camps cultivats amb un magnífic fons amb el Penyagolosa com imatge principal.

Continuem per la pista de terra fins trobar-nos un pal identificatiu que ens diu la direcció cap a la font de la Panella pel camí dels Estrets a mà esquerra. És una sendera de rocalla, és l’única pendent pronunciada de la ruta. 
La ruta va agafant ascensió i podem gaudir de les vistes de la rambla. Una vegada arribem d’alt la senda torna a ser una pista de terra que en ocasions es troba formigonada fins arribar a l’ascensió cap al Poblat. 
Abans passarem per diferents massos, entre els quals es troba el d’ El Palmeral amb una petita capelleta de Sant Antoni el porquet.

Forn

Contínuem la nostra ruta fins arribar al Jaciment iber del Racó de Rata. En aquest moment recomanem agafar el track per no perdre’s degut als diferents tipus de senderes que agafem.  

El jaciment es tracta d’un poblat fortificat datat en S.III-II a.C, ubicat a la part alta d’un turó de 283 metres d’altura (Tossal d’En Boch) a la vora del barranc dels Estrets i dominant al Pla de Vilafamés. Informació: https://www.castellonarqueologico.es/  

Tenim el plaer d’anar amb José Ramón, va formar part del grup d’arqueologia que va fer possible que avui en dia puguem gaudir dels restes del poblat.   És l’hora del nostre cafenet.

Poblat íber
Poblat íber

Després de gaudir del nostre cafenet amb mistela contínuem la ruta en direcció cap a La Barona. Retornem al collet i seguim pujant entre matolls fins arribar al següent punt de la ruta el vèrtex geodèsic del Tossal d’En Boch.
Tornem a recomanar el track ja que hi haurà moments que agafarem pista formigonada, de terra i senderes. La tornada es fa agradable tant per les vistes de Vilafamès, el desert i el Penyagolosa.

Ruta fàcil per a fer-la en hivern ja que no creuem per zones boscoses.  

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *