Les coves de la Valltorta

Les coves de la Valltorta

Ruta: Les coves de la Valltorta

Distància: 11,5 km

Desnivell:
 400 m

Participants: M. José, J. Ángel, Juanan, José Ramon, Salva i Jesús.

 
Agraïm al museu de la Valltorta pel magnífic treball que estan fent per la conservació del nostre patrimoni. Aquesta ruta és experimental gràcies a la col·laboració amb el Museu.
Museu de la Valltorta

El punt d’inici el fem des del mateix museu que es troba a 1 km aprox de la població de Tirig per la CV 131.
Caminem per una pista cap al Mas de Cabriu on trobem una fantàstica construcció de pedra seca, aquestes construccions pertanyen a la llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Construcció de pedra seca

Seguim endavant per a arribar a un mirador on podem albirar el barranc de la Valltorta. És hora d’anar a la primera cova, la del cavall.  

Entrada a la cova del cavall
Cérvol de la cova del cavall

L’entrada a la cova és magnífica. 

És un abric situat al costat de la roca de les Tàvegues on trobem representacions del Neolític d’habitants de la Valltorta a l’holocé.
Va ser la primera descoberta l’any 1917 i trobem una escena de caça amb un grup d’arquers on aguaien a un ramat de cérvols.*

Deixem la cova i caminem per una sendera cap al barranc de les Tàvegues. Seguim la sendera on arribem a un mollonet on podem continuar per la mateixa sendera per lo tancat de Quico Carles i després a la dreta cap al camí de la font del bosc. 
Nosaltres amb molt de respecte volem anar directament al Mas nou de Porcar per una sendera que és molt complicada seguir-la perquè no està molt definida.

Vistes des del Mas de Porcar

Passem de llarg el Mas i caminem pel camí de la font del bosc.  Pel camí ens desviarem per a anar al següent lloc, a l’abric del Mas d’en Josep on trobem una escena de caça cap a un porc senglar, un cap d’un bòvid i una figura humana grimpant.*

Bòvid de l’abric del Mas d’en Josep 

Retornem cap al camí per on hem arribat a l’abric i del camí ens portarà cap al barranc de la Valltorta. Hem d’anar amb molt de compte per aquesta part de la ruta que caminem pel barranc fins a arribar a la cova del civil, es fa molt pesada. 

Sénia

Pel barranc trobem una sènia, papallones i també vuere les vistes cap a les coves des d’abaix. Fem una paradeta per a descansar i gaudir de la coca malfeta de M. José i del cafenet.Arribem a l’altura de la cova del civil o de Ribassals i camp a través pujem per on podem fins a arribar a la sendera que va a la cova. A la cova del civil podem distinguir, cèrvols, figures humanes, porcs senglars, arquers i una escena amb molts arquers dividits en dos grups amb cavalls, cèrvols i cabres.*

Arquers, cova del civil
Deixem la cova i pugem cap al camí del pla de l’Om que ens portarà a l’ultima aturada de la ruta d’avui, el museu.
Museu de Valltorta
*Informació obtinguda de:
– http://vull.4darterupestre.com/home/0/0/ES
– http://museudelavalltorta.gva.es/es

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *