Les papallones de lesnostresrutesapeu
- Graellsia Isabellae
«Al augusto nombre de S. M. la reina Isabel ll dedico esta magnífica Saturnia, único representante en Europa de la sección a que pertenece la Diana, Luna, Selene, Isis y otras divinidades menos positivas que la nuestra»
(Graells, 1852).

En la ruta Penya Escabia vam tindre molta sort de trobar-nos a la joia de les papalones de la península, la Graellsia Isabellae o Actias Isabellaes. Encara que siga una Actias, gènere de lepidòpters nocturns de la família Saturniidae, es manté el nom original de Graellsia en honor a l’entomatòleg que la va descobrir el Dr. Mariano de la Paz Policarpo Graells Agüera (1809-1898), i el cognom Isabellae a la reina Isabell II.
La isabelina, endèmica d’Europa occidental sobretot a l’est de la península ibèrica i als Alps francesos, les seves larves es troben tant al pi roig com al negre.
Ref.: Mundo artrópodo. Revista de Entomologia y aracnología ibérica. 2019
2. Papilio Machaon


Ens anem a Almedijar, en la ruta del Castell de Rodana vam trobar aquest magnífic exemplar de la familia Papilionidae amb els nervis negres sobre fons groc.
El Papilio Macaó, que compta amb el record del vol més lent amb 5 aletejos per segon, el podem trobar tant a Europa com a l’Himalaya i al Japó durant els mesos de juliol i agost.
Ref.: Historia Natural. A.E. Brehm. 1881
3. Charaxes Jasius

La papallona de l’arboç o quatre cues es troba a tota l’Àfrica subsahariana, sur d’Europa, regions del litoral mediterrani i atlàntic de la península ibèrica.
Aquestes papallones, que a Europa s’alimenten de l’arboç, són l’úniques representats a Europa de la família Charaxidi i van ser descrites pel suec Linneo (1707-1778). Compten amb dos tipus de generacions, la llarga que compren des de Abril fins a setembre i la curta que la podem veure des de juny fins a setembre.
4. Speyeria Aglaja

Aquesta papallona, també anomenada lunars de plata, la vam fotografiar a la ruta del bosc de La Palomita. La podem trobar durant els mesos que van des de juny fins a agost.
Pertany a la familia Nymphalidae, poden arribar a mesurar fins a 6 cm, viu a prats florits, bruguerars, voreres de camins en Marroc, Europa fins a Japó
Ref.: asturnatura.com, curiosfera-animales.com
5. Iphiclides podalirius

De la mateixa familia que el Papilio Machaon, la Papilionidae, pot arribar a mesurar fins a 7,5 cm. També anomenada la Podalirio va ser reportada també per Linneo al 1758.
Investigadors de l’Institut Cavanilles i del Museu de la Universitat de València d’Història Natural han demostrat que aquesta papallona molt coneguda a europa correspon en realitat una espècie diferent de la Iphiclides feisthamelii. Fins ara, es pensava per la seva semblança que formaven part de la mateixa espècie.
Ref.: Universitat de València