Les nostres rutes arqueològiques

Les nostres rutes arqueològiques

Tossal de la Vila

Situat a 954m d’altitut a la serra d’en Galceran aquest jaciment va ser notificat per F. esteve a l’any 1943. Envoltada per una muralla amb estancies rectangulars i encara que està considerat entre el neolític i l’edat de Bronze, l’última fase d’ocupació del jaciment es detecta cap al període andalusí.

De fet, al tossal de la Vila es troba la mesquita andalusí més antiga trobada fins ara. Aquest oratori rutal situat dins de la fortificació data del segle VIII fins a la primera meitat del segle X.

Referències:

Tossal de La Vila / Castellón

Ruta de lesnostresrutesapeu: Serra d’en Galceran – Tossal de la Vila

Tossal de Mortorum

El tossal de Mortorum és un jaciment conegut des de 1915 gràcies als treballs de J. Peris i que es troba situat a la Ribera de Cabanes. Al jaciment trobarem un important assentament amb carrers ortogonals i plantes rectangulars.

A més, prop del poblat hi ha un sepulcre de 4 metres d’amplitut pseudocircular i segons la configuració de l’estructura es va etiquetar com a túmul funerari.

Referències:

Mortórum / Castellón

Ruta de lesnostresrutesapeu: Tossal de Mortorum

Els Estrets

L’assentament del final de la cultura ibérica, entre els segles III ANE i el I ANE, es troba al tossal Redó i està format per un nucli d’habitat protegit per muralles defensives i torres.

Els Estrets / Castellón

Ruta de lesnostresrutesapeu: La Barona – Poblat íber

Monte Marinet y Mollet

Monte Marinet
Monte Mollet

El monte Marinet es troba prop de la població de Xodos. Aquest poblat emmurellat consta de dues fases d’ocupació compreses entre el segle VII i el IX d.C.

Ruta de lesnostresrutesapeu: Xodos – El Marinet

El jaciment altmedieval del monte Mollet pertany al terme de Vilafamés i encara que la seva cronologia és incerta descorreix entre el segle VIII i X d.C. Consta d’una aldea amb un conjunt defensiu amb un castell situat al lloc més alt del tossal.

Ruta de lesnostresrutesapeu: Tossal de Mollet

Plànol de l’assentament. «Campaña 1977 de Investigación Arqueológica en yacimientos medievales de la provincia de Castellón
(La Magdalena; Monte Mollet; Zufera)
«

Referències: